Single Family House, Vilamoura, Portugal

Between Two White Walls

“Sky of a fainting blue – beneath, a slap of whitewash. Reverberation of sun and the bluest blue, the whitest white. Cubes, geometric lines, animal light that trembles and vibrates like the wings of a cicada”.
Raul Brandão in Os pescadores

Photo: Ricardo Oliveira Alves. (click on the image to view the photo gallery)

Empty plots of similar shapes and sizes are aligned along a golf course, setting a frame for new urbanization of detached houses. Nothing was built. Due to the degree of uncertainty regarding future constructions, the house becomes introverted.

Photo: Ricardo Oliveira Alves. (click on the image to view the photo gallery)

Two white walls (almost) completely withdraw any direct contact from future neighbors, setting clear boundaries. Between them, an architectural inner landscape of cubic shapes, each arranging a single function, provides a sense of security and protection while carefully framing the distant landscape. Only a horizontal volume, containing the swimming pool, contradicts this logic projecting itself to the South, emerging from the walls to offer a possibility of volunteered exposure, for a brief moment, before returning to the house.

Photo: Ricardo Oliveira Alves. (click on the image to view the photo gallery)

Entre dois Muros Brancos

“Céu de um azul que desmaia – por baixo chapadas de cal. Reverberação de sol, e o azul mais azul, o branco mais branco. Cubos, linhas geométricas, luz animal que estremece e vibra como as asas de uma cigarra”.
Raul Brandão in Os Pescadores

Photo: Ricardo Oliveira Alves. (click on the image to view the photo gallery)

Lotes vazios de formas e dimensões semelhantes são alinhados ao longo de um campo de golfe, criando os alinhamentos de uma nova urbanização de moradias unifamiliares. Nada estava construído. Dado o grau de incerteza relativamente a futuras construções, a casa torna-se introvertida.

Photo: Ricardo Oliveira Alves. (click on the image to view the photo gallery)

Duas paredes brancas anulam (quase) completamente o contacto directo com futuros vizinhos, marcando uma clara fronteira. Entre elas, uma paisagem arquitectural de formas cúbicas, cada uma enquadrando uma única função, proporciona um sentimento de protecção enquanto enquadra, cuidadosamente, a paisagem distante. Apenas um volume horizontal, contendo a piscina, contraria esta lógica projectando-se para Sul, emergindo das paredes para oferecer a possibilidade de exposição voluntária, por um momento, antes de voltar a casa.

Plan Level 0. (click on the image to view the photo gallery)