Portland Japanese Garden Cultural Village

by Kengo Kuma & Associates

2018-01-23T17:27:03+02:004 Gennaio 2018 |

The new Cultural Village seen through the Pacific Northwest woods. Photography by Jeremy Bittermann.

Portland Japanese Garden’s new Cultural Village is a modest, human-scaled set of buildings arranged around a courtyard plaza, whose fourth side is the existing, untouched gardens from the 1960s. The project is a village positioned along a journey from the city to the top of the hill, a form of modern monzenmachi wherein the pilgrimage pays homage to the spirit of nature.

Exterior view of the Cultural Center and Tea Cafe. Photography by Jeremy Bittermann.

There are four buildings, each with its own means of merging into the dramatic slopes of the terrain, in combination with the tall vertical lines of the Pacific Northwest conifers: the Ticketing Pavilion floating above gentle stepped ponds, the Tea Cafe hovering above the ravine, and the main Village House and Garden House.

View of the Village Courtyard, from the Garden House to the Cultural Center. Photography by Jeremy Bittermann.

Although the architecture is deferential to the landscape, the key device is the zigzagging roof − creating deep overhangs of soft metal and lush vegetation, and a porous boundary to encourage a direct relationship with the renowned Portland rain, and its temperamental sun − in a soft, indeterminate, and flexible border.